Eerste Hulp bij Orthodontie
Soms gaat er iets los of kapot gaan aan je beugel. Tijdens werkdagen kun je ons voor alle problemen bellen op 0515-411646 of mailen op Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Als er tijdens een vakantie iets los of kapot gaat kun je veel klachten zelf verhelpen, zie hiervoor onderstaande tips.

 

Los blokje:
Heb je een blokje (bracket) los? Als je er geen last van hebt kun je deze laten zitten. Als je er toch klachten van hebt kun je proberen zelf het draadje af te (laten) knippen met een nagelschaartje (met een hefboom) of
kniptangetje, zodat je geen last hebt van het blokje en eventueel een prikkend draadje. Je hoeft in de vakantie niet naar de dienstdoende orthodontist te gaan, omdat iedere orthodontist weer een eigen merk brackets gebruikt.
Bel na de vakantie naar de praktijk om een afspraak te maken.

 

Prikkend draadje:
Heb je last van een prikkend draadje in je wang? Laat één van je ouders/verzorgers deze achter het laatste blokje zo kort mogelijk afknippen. Dit kan gedaan worden met een nagelschaartje/knippertje met een hefboom of een kniptangetje.
Lukt dit niet? Doe er dan een bolletje was op. Als je geen was meer hebt, kun je hier ook suikervrije kauwgom op plakken.Je kunt ook proberen de draad iets meer voorin de mond door te knippen en dan het prikkende deel eruit te halen.

 

Kapotte activator/plaatje:
Is je activator of je plaatje kapot? Als het geen pijn doet, kan je deze blijven dragen. Een scherp randje kun je evt. met een nagelvijltje gladmaken. Doet het dragen van je beugel wel pijn, laat de beugel dan uit.
Bel na de vakantie voor een afspraak.

 


Losse spalk:
Een losse spalk kan je laten zitten totdat de praktijk weer geopend is. Voorzichtig zijn met eten, geen dingen afbijten en de spalk niet verbuigen. Is de spalk wel verbogen dan kun je hem verwijderen. Net als een losse tand voorzichtig heen en weer wiebelen totdat de spalk eruit is. Doordat de spalk verbogen is, kunnen we deze niet terug plakken. Zodra de praktijk weer geopend is, kan je een afspraak maken. We zullen dan zien of het zin heeft om een nieuwe spalk te laten maken, of dat we je beter een nachtbeugel kunnen adviseren.

 

Dienstdoende orthodontist
Kom je er met bovenstaande tips niet uit bel dan naar onze praktijk op 0515-411646 en volg de instructies op de voicemail voor de contactgegevens van de dienstdoende orthodontist.